sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Mätänevä omena - onko iPhone kaikista pahin?

Edessä saattaa olla puhelimen vaihto, aarg. Pari viikkoa sitten tiputin iPhone3S:ni lattialle - vaikkakin ihan nätisti puolesta metristä, mitä oli tapahtunut ennenkin. No, nyt etulasi meni pirstaleiksi tähän tyyliin.

Onneksi apuun tulivat Facebook ja fiksut kaverit jotka neuvoivat oitis, ettei kannata pulittaa 300 euroa lasinvaihdosta virallisessa Apple-huollossa (kuten yksi onneton tuttu oli tehnyt), sillä muitakin vaihtoehtoja löytyy - ja myös niistä voi saada vakuutuskorvaukset.

Yksi tuttava suositteli kahden nuoren miehen perustamaa iTapsaa Itiksessä ja juteltuani poikien kanssa Facebookissa olin vakuuttunut. Pojat lupasivat päivystää sinä päivänä vähän pidempään, jotta ehtisin paikalle töistä, ja että homma hoituisi max puolessa tunnissa. Muissa paikoissa puhelimesta olisi pitänyt luopua useaksi päiväksi - ei hyvä idea, etenkin kun poikaystävä oli juuri silloin matkoilla ja puhelin ainoa yhteydenpidon väline.


Voin lämpimästi suositella iTapsaa! Puhelin saatiin kuntoon jo vartissa, ja kaupan päälle sain nätit keltaiset kuoret kesäksi! Mutta joku siellä vielä tökkii, sillä myöhemmin huomasin että puhuessa ääni särisee tosi ikävästi, vaikka musiikki kuuluu ok. Pojat kehottivat palaamaan tsekatakseen tilanteen, mutta aikaa on juossut ja sillä välin postiluukusta tipahti Soneran tarjous - koska sopimukseni on päättymässä, saisin nyt iPhone4S:n kahden vuoden sopimuksella edukkaasti... No juu. Nyt pähkäilen, mitä tehdä. Tykkään kovasti Omenastani, sen suoraviivaisuudesta ja helppoudesta, mutta eettinen puoli epäilyttää koko ajan enemmän... 

Miksi? 

Viimeksi tänään kaveri linkitti Facebookiin uutisen, jonka mukaan Apple jättää jatkossa EPEAT-sertifioinnin väliin. Electronic Product Enviromental Assesment Tool (EPEAT) arvioi elektroniikkatuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja sertifioi tuotteet erilaisin merkinnöin. 

Kuva: The Telegraph
Applella on 39 sertifioitua laitetta, mutta se oli sitten siinä, sillä Applen mukaan EPEAT-vaatimukset ovat liian tiukat. Vetäytyminen näkyy heti uudessa Retina MacBook Pro:ssa, jonka akku on liimattu paikalleen, mikä tekee komponentin kierrättämisestä mahdotonta. Lisää voi lukea Afterdawn.comin sivuilta.

Toivotaan, että Applen ikävä päätös vähentäisi myyntiä. Yhdysvalloissa valtion ostoista 95% on oltava EPEAT-sertifioituja; 25% maan yliopistoista vaatii merkintää ja 75% suosii sitä. Onkohan Suomessa vastaavia sääntöjä?

Omenan ympäristöhaitat eivät lopu tähän, ikävä kyllä. Esimerkiksi Greenpeace on arvostellut Applen iCloud-pilvipalvelun toimivan palvelimilla, jotka käyttävät uusiutumatonta energiaa. Greenpeacen mukaan Applen palvelinkeskus käyttää 100 megawattia sähköä siinä missä Applen mukaan luku on 20 megawattia (ja Apple jatkaa, että tästä 7 megawattia on tuulivoimalla tuotettua sähköä ja 5 megawattia biokaasulla tuotettua). Greenpeacen mukaan yhtiön lukemat eivät pidä paikkaansa, ja samaa mieltä on ulkopuolinen asiantuntija. Suomeksi aiheesta kertoo Micropc.net.

Apple on myös salaillut ostavansa sähköä Duke-yhtiöltä, joka tuottaa lähes täysin uusiutumatonta energiaa.


Eikä tässäkään kaikki. Apple on joutunut kasvavan arvostelun kohteeksi työntekijöidensä kohtelusta. Alkuvuodesta The New York Times kertoi, että Apple painostaa sopimusvalmistajiaan tekemään töitä työturvallisuuden kustannuksella. Valmistajat joutuvat tekemään tarkan selonteon, paljonko tietyn komponentin osat maksavat, paljonko valmistukseen tarvitaan työvoimaa ja paljonko työntekijälle maksetaan palkkaa. Applen johtajat laskevat sen jälkeen hinnan, jonka yhtiö on valmis maksamaan. Komponenttien katteet jäävät yleensä vaatimattomiksi, jolloin jostain on pakko tinkiä... yleensä työolosuhteista ja -turvallisuudesta.

Työntekijät joutuvat painamaan töitä nopeammassa tahdissa ja tarvittavat kemikaalit vaihdetaan mahdollisimman edullisiin. Joissain tapauksissa työntekijät ovat esimerkiksi joutuneet pesemään iPhone-puhelimien ruutuja myrkyllisillä kemikaaleilla. Lisää voi lukea Puhelinvertailu.com-sivuilta.

Yhdysvaltalainen SumOfUs-kuluttajajärjestö kertoo rankkoja tarinoita. Esimerkiksi nuoresta tytöstä, jonka työnä tehtaassa on pyyhkiä iPhonen näytöt puhtaaksi. Hän tekee työtä kuutena päivänä viikossa yli 12 tuntia päivässä. Tyttö hengittää koko ajan vaarallisia kaasuja puhdistusaineesta. Tarjolla olisi turvallinenkin vaihtoehto mutta sitä ei käytetä, koska näytön kuivuminen kestäisi muutaman sekunnin pidempään. Parin vuoden jälkeen tyttö saa potkut puhdistusaineen aiheuttamien neurologisten vaurioiden ja rasitusvammojen vuoksi, SumOfUs kirjoittaa.

Tehtaiden työntekijöitä on jopa kuollut ylirasitukseen. Eräässä tehtaassa johto asennutti rakennusten ympärille verkkoja, koska työntekijät olivat tehneet niin paljon itsemurhia hyppäämällä katoilta. Suomeksi työoloista kertoo mm. Tietokone.fi-sivusto.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vastannut, että hänen mukaansa Apple ei suinkaan ummista silmiään alihankkijoiden ongelmilta. Toimista ongelmien korjaamiseksi ei ole kerrottu.
Jos Applen vielä yllättävänkin puhtoinen ja "cool" imago murskautuu, kuka ottaa Omenan paikan? Samsung, Nokia vai huhuiltu Facebookin oma känny? Samsung ainakin jo pyrkii apajille vitsailemalla "lammasmaisille" hipstereille, jotka kaikki lopulta ostavat samaa...


Entä Nokia, haloo!?! Kaikkein mieluiten ostaisin TIETENKIN teidän (kotimaisen?) puhelimenne, eli tehkää pliis jotain kunnollista lähiaikoina - ja lopettakaa jo itsesäälissä rypeminen. Syvässä kusessa olette, se tiedetään, eli suunta voi olla vain ylöspäin. Eikö?

1 kommentti: